• +36 (1) 411 6550
 • +36 (70) 429 6933
 • mkka@btk.elte.hu

Alapítványt 2003. június 23-án jegyezte be a Fővárosi Bíróság, közhasznú szervezetként. Az Alapítvány célja, hogy támogassa a magyarországi Kína- és Kelet-Ázsia-kutatást, a magyarországi kínai diaszpóra kutatást, a két ország társadalma közötti kulturális kapcsolatok fejlesztését, a területtel foglalkozó és a terület iránt érdeklődő kutatók és fiatal tehetségek munkáját, továbbá segítse az ELTE BTK Kelet-ázsiai Tanszékén folyó oktatási és kutatási munkát, és a Távol-keleti Intézet könyvtári állományának fejlesztését.

Munkatársaink

 • Prof. Dr. Hamar Imre
  elnök

  1992-ben végzett az ELTE-n kínai-tibeti szakon, 1997-ben szerzett kandidátusi fokozatot (Ph.D.), 2004-ben habilitált, 2008-tól egyetemi tanár. 2002 óta a Kínai Tanszék vezetője, 2008 óta a Távol-keleti Intézet igazgatója. 2003-tól a Magyar Kína-kutatásért elnöke, 2006-tól pedig az ELTE Konfuciusz Intézetét vezeti. Fő szakterülete a kínai vallások és filozófiák, különösen a kínai buddhizmus. A középkorban virágzó kínai buddhista iskola, a huayan törénetét és filozófiáját kutatja. A kínai szakon kínai vallástörténetet tanít az alapképzésben, klasszikus kínai szövegek olvasását és kínai buddhizmust a mester és a doktori képzésben. Fulbright ösztöndíjjal a Virgina Egyetemen oktatott és kutatott egy évig, Numata vendégprofesszorként a Hamburgi Egyetemen tanított egy szemesztert.2010-ben megkapta a Pro Universitate kitüntetés arany fokozatát, 2011-ben Kínában a „kiváló Konfuciusz Intézet igazgató” díjjal ismerték el munkáját. Személyes weboldal: Visit Hamar Imre hivatalos oldalán!

 • Knyihár Eszter
  ügyvezető igazgató

  Knyihár Eszter alapszakos diplomáját az ELTE BTK Távol-keleti Intézetének Koreai Szakán szerezte meg 2012-ben. Később érdeklődése Kína és a magyarországi kínai diaszpóra felé fordult. 2013-ban elnyert Konfuciusz Ösztöndíjjal 1 éves nyelvi programban vett részt a Pekingi Idegennyelvi Egyetemen, majd a Bejing Normal University-n megszerzete a mesterszakos diplomáját a Public Policy-Public Management szakon. Jelenleg az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola, Sinológia Programjának doktorandusz hallgatója. Kutatási területe az otthon és a család szerepének vizsgálata a magyarországi kínai bevándorlók integrációs szokásaiban és identitástudatának konstrukciójában.

 • dr. Salát Gergely
  kuratórumi tag

  2001–2004 az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskolájának sinológiai programjában vett részt. 2006-ban Az ókori kínai Qin állam büntetőjogának rendszere című értekezésével summa cum laude doktori minősítést szerzett.1997–2001 között a Külkereskedelmi Főiskola (2000-től Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar) Távol-keleti Nyelvi és Kommunikációs Intézetében megbízott előadóként kínai üzleti és sajtónyelvet tanított. 1998-tól az ELTE BTK Kelet-ázsiai Tanszékén (2008-tól Kínai Tanszék) modern és klasszikus kínai nyelvet, filológiát, történelmet, irodalomtörténetet, országismeretet, politikát, Tajvan történetét tanít, 2006-tól egyetemi adjunktusként. 2006-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nemzetközi Tanulmányok Központjának megbízott előadójaként kínai kultúrát, Tajvan történetét és kínai nyelvet oktat. 2013-tól a PPKE BTK Kínai Tanszékének egyetemi docense, 2014-től tanszékvezető, 2018-tól a Nemzetközi és Politikatudományi Intézet vezetője. Bővebben: Visit Salát Gergely Wikipédia oldalán!

 • dr. Pap Melinda
  kuratórumi tag

  Pap Melinda 2006-ban szerzett főiskolai végzettséget A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán, majd 2007-ben egyetemi diplomát (BM/MA) az ELTE BTK kínai szakán. 2010-ben az ELTE BTK Sinológiai Doktori Iskolájában védte meg PhD disszertációját, melynek címe: Az élettelen tárgyak buddha-természetének bizonyítása Zhanran, A gyémánt penge című művében. Jelenleg az ELTE BTK Kínai Tanszékének adjunktusa. Kutatási szakterülete a kínai buddhizmus. Bővebben: Visit Pap Melinda Wikipédia oldalán!